Am lansat CarieraMea.com – portal creat de tineri pentru tineri

Vă mai amintiți când în decembrie 2014, MiLab a organizat o campanie de generare de idei în urma căreia tineri, părinți și profesori din toată țara și-au exprimat online ideile referitor la cum facem ca școala să dezvolte competențe utile în viață? Atunci o bună parte din voi aţi afirmat că elevii au nevoie de o mai bună ghidare în carieră, încă de pe băncile școlii. Or, un studiu recent al Băncii Mondiale constată că 39% din studenții în ultimul an de licență, 43% din absolvenții colegiilor și peste jumătate din absolvenții școlilor profesionale nu au o idee clară despre viitorul lor parcurs profesional. După un șir de consultări cu elevi, profesori, psihologi și specialiști în domeniul orientării profesionale, a fost creat portalul web — „CarieraMea”.

Necesitatea unui portal de ghidare profesională ilustrat în cifre

La 3 august 2016, am lansat platforma CarieraMea.com, alături de cei cărora le este dedicată — tinerii de la 11 la 18 ani. În cadrul unei sesiuni interactive cu tinerii specialiști: regizor, arhitect, dirijor de orchestră, inginer constructor, programator IT. Copiii au profitat de ocazie și au descoperit ce i-a determinat, pe primii, să aleagă o carieră în domeniul în care activează și cum s-au regăsit în parcursul lor profesional. Tinerii curioși au avut, însă, multe întrebări legate și de specificul, secretele anumitor profesii — a fost greu să despărțim elevii de vorbitorii lor.

”Dacă vrei să te descoperi pe tine însuți și dacă vrei să îți setezi un plan pentru o carieră de succes, CarieraMea.com te poate ajuta”. Ne-a mărturisit Sorin Panfilie, elev care a participat la testarea platformei.

Cristina Lupușor, studentă, a spus că s-a simțit foarte bine la evenimentul de lansare și încurajează tinerii să vină și la viitoarele evenimente marca CarieraMea pentru a ”cunoaște specialiști din mai multe domenii, să le adreseze întrebări și să își facă viitoare contacte profesionale”.

Portalul urmează să crească și să se dezvolte, un principiu de bază fiind inclusivitatea, de aceea începând cu septembrie ne propunem să oferim conținuturile și în limba rusă.

Sunt planificate a fi introduse multe alte funcționalități, cum ar fi: extinderea bazei de date a profesiilor, adăugarea unui bot care ar permite căutarea facultăților/colegiilor, dar și date cu privire la oportunități de voluntariat.

Vă reamintim că portalul a fost dezvoltat de MiLab (Laboratorul de Inovații Sociale al PNUD Moldova și al Centrului de Guvernare Electronică), Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO și mai mulți voluntari, cu sprijinul financiar al PNUD. ARTICO s-a angajat să preia portalul și să asigure dezvoltarea lui pe termen lung.

Alegerea viitoarei cariere nu ar trebui să fie aleatorie, haideți să ajutăm tinerii să ia decizii bine informate privind viitorul lor parcurs profesional!

Dacă cunoașteți elevi între 11 și 18 ani, recomandați-le să acceseze www.carieramea.com.