Sporim participarea civică cu Îmi Pasă

În calea ei spre dezvoltare, Republica Moldova este pusă în fața mai multor provocări. Conform unor estimări, economia tenebră constituie până la 44% din PIB al ţării, consemnată în evitarea plății taxelor şi impozitelor. O a doua problemă, de altfel foarte importantă, este lipsa încrederii cetățenilor față de instituțiile statului. Sondajele ne arată că nivelul de încredere în instituțiile publice, și guvern în mod special, este scăzut.

Noi, cei de la PNUD Moldova, considerăm că aceste provocări în dezvoltare pot fi abordate prin inovaţii. Iată de ce MiLab cu suportul financiar al Ambasadei Britanice la Chișinău, a lansat platforma ÎmiPasă — un mecanism online de raportare bazat pe cele două principii ale inovației sociale: implicare civică și tehnologii/soluții IT.

Iniţiativa a fost susţinută cu interes de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC) și Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS), chiar de la debutul ideii acesteia. Deşi la moment cetăţenii pot raporta iregularităţi ce ţin de drepturile consumatorului, în curând, platforma va oferi posibilitatea de raportare a încălcărilor fiscale.


Fraudele care pot fi raportate pe Îmi Pasă:

  • Diferenţa de preţ raft-casă,
  • Produs cu termen de valabilitate expirat,
  • Lipsa informației în limba de stat,
  • Fraudă la cântărire.

Lista fraudelor și a iregularităților va fi extinsă în mod continuu. În curând va fi posibilă raportarea neeliberării bonului fiscal și neetichetarea corespunzătoare a produselor.

Mecanismul de raportare în 4 pași simpli

Sesizările utilizatorilor vor fi analizate de instituțiile de stat responsabile, iar statutul acestora va putea fi urmărit online. Astfel, fiecare cetățean care a raportat un caz fraudulos pe platformă va primi un răspuns de la instituția responsabilă în decurs de 30 de zile. Platforma este foarte ușor de utilizat, fiind disponibilă sub formă de aplicaţie pentru smartphone pe GooglePlay https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dqteam.fiiresponsabil, foarte curând, și pe AppStore, iar procesul de raportare durează mai puțin de 5 minute.

Participarea ta are impact!

Pentru a implica cât mai mulți cetățeni activi și pentru a demonstra impactul responsabilizării civice, utilizatorii platformei vor avea șansa de a înainta idei de proiecte comunitare. Toate ideile vor fi votate de utilizatori platformei, iar primele 10 în top vor fi analizate de echipa de jurizare, constituită din partenerii proiectului. Cel puţin 4 proiecte vor fi susținute financiar pentru a fi implimentate.

Ne dorim mult ca inițiativa ÎmiPasă să contribuie în primul rând la creșterea gradului de conștientizare a drepturilor consumatorilor, dar şi la creșterea participării civice. Suntem siguri că imipasa.md va crea legături viabile între cetățeni și instituțiile statului.

De aceea avem doar un mesaj pentru cititorii acestui text — Știm că îți pasă, implică-te!